roxanamitarcastudio

View Original

Bright Minds

Lumina potrivita pentru minti stralucitoare!

Lumina naturala sau calitatea luminii artificiale influenteaza mult procesul de studiu pentru cei mici, asa ca putem spune că o lumina buna, ajuta la crearea mintilor stralucitoare!

Scoala este un loc unde creativitatea si identitatea fiecaruia trebuie incurajata si atent dezvoltata. In acest loc se aduna copii cu caractere si personalitati diferite, iar pentru a incuraja aceasta varietate de minti creative, spatiul trebuie sa permita flexibilitatea necesara dezvoltarii fiecaruia dintre ei. Salile de curs, biblioteca, amfiteatrul, sala de sport, cat si coridoarele trebuie sa permita o flexibilitate in ceea ce priveste activitatea desfasurata, iar lumina ajuta enorm in crearea atmosferei necesare fiecarei activitati.

Lumina nu ne ajuta doar sa vedem pe unde mergem

In functie de ce alegem sa luminam, putem reda atmosfera linistita a unei sali de lectura, dinamicitatea unui meci de baschet, misterul unei piese de teatru sau exigenta unui examen. Sala de curs poate fi locul unui workshop sau prezentarea unei lectii de istorie; sala de sport gazduieste meciul mult asteptat, cu echipa adversa sau o lectie de gimnastica; coridorul ne ajuta sa ajungem la urmatorul curs sau este galeria de expozitie cu toate lucrarile de arta. Flexibilitatea consta in a putea crea atmosfera necesara fiecarei activitati, iar lumina schimba orice spatiu si creaza emotii noi de fiecare data.

Sa petreci 6 ore intr-o sala de curs nu este nici putin si nici usor


In cadrul unei sali de curs sunt multe elemente de luat in calcul. Pentru fiecare elev, zona de scris este foarte importanta, de aceea masa sa trebuie să fie bine luminata. In acelasi timp insa, este la fel de importanta si zona de la tabla, unde felul in care punem lumina pe suprafata verticala trebuie sa ne asigure o vizibilitate buna pentru citit si in acelasi timp sa nu orbeasca elevii prin reflexii neplacute.

Prin crearea scenariilor de lumina, profesorul poate alege ce scenariu este necesar in functie de ce urmeaza sa prezinte, fie un exercitiu de matematica la tabla, o proiectie despre lectia de istorie sau un text infricosator pe bancile elevilor. Scenariile de lumina permit crearea atmosferei necesare fiecarei activitati. Elevii se simt bine si se pot concentra pe ceea ce conteaza.

Calcul Luminotehnic

Distribuirea corpurilor de iluminat in plafon nu este aleatorie. Pe coridor putem pune corpuri tip downlight, linii luminoase continue, scafe asimetrice, in timp ce deasupra meselor de lucru trebuie acordata mai multa atentie, deoarece aici activitatea este mai complexa. In spatiile unde lucram, avem nevoie de lumina buna, suprafete uniform luminate, pentru a ne putea concentra in mod eficient. Trebuie evitate corpurile de iluminat care pot orbi, sau reflexii, orice poate provoca oboseala si in timp, dureri de cap. Nivelul de lumina trebuie sa fie conform normelor, atat pe tabla de scris cat si pe mesele elevilor, de aceea un studiu luminotehnic este important pentru a verifica fiecare aspect, de la uniformitate la nivelul de lumina de pe fiecare suprafata.

Lumina naturala ne ajuta sa economisim energie

In sala de studiu trebuie mereu asigurat un nivel constant si uniform de lumina, insa pentru a obtine acest lucru, nu este nevoie sa avem toate corpurile aprinse pe tot parcursul zilei. Un sistem de control inteligent permite gruparea corpurilor si reglarea intensitatii luminii in functie de lumina de afara. Astfel in zilele cu mult soare, corpurile de iluminat dinspre fereastra pot fi aprinse la o intensitate redusa, sau deloc, in timp ce corpurile dinspre interiorul cladirii, unde nu mai ajunge lumina naturala, compenseaza si pastreaza nivelul uniform de lumina.

Amfiteatrul si atmosfera creata cu ajutorul luminii

In salile de festivitate, amfiteatru sau sali de prezentare, introducerea participantilor intr-o atmosfera placuta este un element foarte important pentru cel care tine prezentarea. Lumina principala trebuie sa fie in zona prezentatorului, pentru a mentine si incuraja atentia celor din sala. Lumina din sala nu trebuie sa fie complet stinsa, pentru a nu pierde atentia studentilor care poate au lucrat pana tarziu, cu o seara inainte, insa nici la acelasi nivel cu lumina din zona prezentatorului. In astfel de situatii solutia permite o flexibilitate in ceea ce priveste abordarea creativa, insa trebuie asigurat un nivel corespunzator de lumina pentru zonele de circulatie, atat pentru a permite evacuarea dar si pentru a oferi o senzatie de siguranta pe tot timpul prezentarii.

Acea lovitura perfecta..

Nimic nu se compara cu sentimentul de a fi in lumina reflectoarelor cand tocmai ai efectuat o aruncare de 8 puncte si toata echipa sare in sus de bucurie. Flexibilitatea acestui spatiu impune o solutie de iluminat adecvata pentru fiecare tip de sport practicat. Lumina poate fi controlata si reglata ca intensitate prin intermediul sistemului de control, iar corpurile de iluminat trebuie alese special pentru acest tip de functiune, pentru a asigura un nivel ridicat de protectie impotriva loviturilor, cat si siguranta jucatorilor.

Avem nevoie de atmosfera potrivita in spatiul in care lucram incepand din scoala, apoi la birou, chiar si acasa.

Felul in care luminam fiecare spatiu influenteaza atmosfera din acel loc si acest lucru influenteaza starea noastra de spirit, atentia si productivitatea.